יש לכם בבית שני חדרים רטובים: המטבח וחדר הרחצה. מדובר על שני חדרים דומיננטים מאד בבית, בהם אתם עושים שימוש על בסיס יומי, יותר מפעם אחת ביום. מעבר לעובדה שמדובר על חדרים בהם אתם עושים שימוש רב, הרי שאלו חללים שתרצו אותם כמה שיותר נקיים וסטיירילים. בפועל, דווקא חדרים אלו – החדרים הלחים, הם אלו המעודדים את התפתחותם של עובשים.
בכל חדר שבו ישנם אדים וסביבה לחה, גם ישנה הסבירות להתפתחות של אותה פטריית עובש שרבים חוששים לגלות אותה. ישנם שלל מיתוסים אודות דרך היווצרותה של הפטרייה, כאשר ה-מיתוס הוא באשר לנזילות אפשריות בבית. בפועל, מי ש”אחראי” להופעתם של העובשים הוא תהליך העיבוי הטבעי.
לא משנה כמה אתם אוהבים לארח, הרי שישנם אורחים שהייתם שמחים להפגיש אותם עם דלת סגורה דרך קבע. אורחים שכאלו? העובשים כמובן. פטריית העובש יכולה להופיע על התקרה, על הקירות וכן – גם על המזון. המשותף הוא כמובן הסביבה הלחה שהיא זו המבססת את התנאים הנוחים ביותר להתפתחות הפטרייה.
לפטריית העובש, כמו לפטריות אחרות, ישנו מחזור חיים המבוסס על מספר שלבים והתפתחות. המשמעות היא שתוכלו לזהות את פטריית העובש בכמה שלבים שונים של התפתחות – מהשלב בו תריחו ריח חזק ועד הרגע בו כתמי העובש ישתקפו בפניכם.
אם ישנו משהו שמאפיין את פטריית העובש בעיקר, הוא העובדה שהיא לא מפונקת. כל מה שעובשים צריכים על מנת להצדיק את קיומם ואכן לחיות? סביבה לחה. ובבית שלכם, חדרים לחים כמו המטבח וחדר הרחצה הם אלו שמסתמנים כבעלי הסיכוי הגבוהה ביותר לסבול מתופעת העובשים. חדר נוסף שיכול לסבול מעובשים בגלל הלחות הגבוהה שבו הוא חדר המרתף – במידה ויש לכם כזה.
פטריית העובש לא צצה כך סתם. אפשר לקחת לדוגמא את העובשים המתפתחים במטבח. בעת שאתם מבשלים ארוחה לבני המשפחה, הרי שנוצרים להם באופן טבעי אדי בישול. האדים נספגים בקירות (במידה ואין עליהם חיפוי מתאים), ומכאן ועד להתפתחות העובשים המרחק קצר מאד. כאמור, הסביבה הלחה היא זו המזינה את העובשים ומזמנת אותם. במטבחים, שימוש בקולט אדים ופתיחת החלון במהלך הבישול, מפחיתים את הסיכוי להיווצרות העובשים.
ומה קורה בשעת הרחצה שלכם? המון אנשים מתוסכלים ולא מבינים: איך דווקא ברחצה, שכל תכליתה היא ניקוי וטיפוח, נוצרים להם העובשים? שאלה מצוינת! למעשה, תהליך העיבוי הוא תהליך טבעי-פיסיקלי שלא באמת ניתן למנוע אותו. במהלך הרחצה נוצרים אדים (בעקבות השימוש במים החמים), והם בהמשך נספגים לקירות בחדר האמבט. זו הסיבה כי המון פעמים חדרי רחצה מחופים בקרמיקה או בחומרים מתאימים אחרים. במידה ולא? ספיגת האדים היא בלתי נמנעת, כאשר אותם אדים גם נספגים לתקרה ועובשים עתידים להתפתח גם בהם.
חשוב: ישנו תיעוד לאלפי מקרים, בהם העובש צץ דווקא בחדרי השינה או הסלון. הסיבה היא הפרשי הטמפרטורות היוצרים את חוסר האיזון שבין הקור שבחוץ והחום שבבית.
כשם שהעובשים לא תורמים דבר לקירות שלכם, כך הם גם לא תורמים לכם! דחיית הטיפול בעובשים גורמת להתפתחותם, הרחבת מנעד הנזק ומעל לכל: לפגיעה בבריאות שלכם. כשתראו עובש על הקירות, תדעו מיד כי מדובר על עובש. אך חשוב לציין כי ישנם מקרים בהם לא ניתן להבחין בקיומו של עובש וזה בגלל שהעובש הינו סמוי מהעין או במצבים בהם קיים ריהוט שמסתיר אותו. מספר דברים שכדאי לדעת:
מה אתם כן תוכלו לעשות על מנת להלחם בעובשים? לאוורר את הבית! בעת שפותחים את החלון, נותנים לחלק מהאדים פתח לצאת לחופשי, וכך להקטין את “מזון העובשים”. עם זאת, לא מדובר על פתרון מושלם לבעיה, שכן עדיין ישארו אדים שלא נפלטו החוצה.
טיפול נכון בעובש שם את הדגש לא רק על הסרת העובשים, אלא גם על מניעתם. דברו איתנו עוד היום לטיפול יעיל בעובשים! יחד, נשים סוף לעובש!